6.2.2014

RyhmäFLOW





Ryhmäcoaching voi olla työkalu sitouttamiseen ja FLOWn saavuttamiseen. 


Millaista ryhmäcoaching on?

KOULU-coaching ohjelmassa toteutamme parhaillaan muutamia ryhmäcoaching prosesseja eli tuemme ryhmäksi muodostuneiden henkilöiden tai jo valmiiden tiimien kehittymistä ja haastamme heitä asioiden tarkastelussa sekä tavoitteiden saavuttamisessa. Ryhmäcoaching prosesseissamme on parhaillaan eri tavoin koottuja opettajaryhmiä, koulun johtoryhmiä sekä opiskelijoiden joukosta oppilaskunnan hallituksen jäsenet.

Mikä on oppimisen ja kehittymisen näkökulma ryhmäcoachingissa?

Ryhmäcoaching haastaa yksilön näkemään oman valokeilansa ulkopuolelle, ryhmä haastaa kuuntelemaan ja sanoittamaan esimerkiksi oletuksia ja unelmia. Ryhmässä jokainen on vastuussa omasta kehittymisestään ja jokaisella on aktiivinen rooli, vaikkakin erilainen kuin toisella. Ryhmän jäsenet ja myös ryhmä yksikkönä voimautuu ja sitoutuu yhteen coaching prosessin aikana. Merkittävää tässä prosessissa on ryhmän yhteisen osaamisen johtaminen entistä innovoivampaan ja sitoutuneempaan toimintaan ja helpommin juurrutettaviin käytäntöihin sekä yksilön, ryhmän että organisaation tasolla.

Yrityksissä investointien hyötyä mitataan mm. ROI indikaattorilla (return on investment). Myös coachingin vaikuttavuutta on mitattu tällä indikaattorilla jo vuodesta 2001. The Manchester Review totesi tuolloin, että coachingin hyöty suhteessa sijoitukseen oli 5.7 kertainen. 

Ryhmäcoaching on maailmalla nopeasti levinnyt muoto ja sen hyödyn mittaamista suhteessa yksilöcoachingiin ei ole vielä yhtä paljon paljon tehty. Tämä kiinnostaa meitä KUUMA TVT hankkeen coaching tiimissä ja pyrimme selvittämään toteutuksiemme vaikuttavuutta yhdessä Aalto yliopiston MIND-tutkimusryhmän kanssa.

Nykypäivänä kaikissa yrityksissä ja organisaatiossa kehittämistyötä ja myös päätöksiä tehdään moniammatillisissa ryhmissä ja tiimeissä. Työskentely sellaisessa ryhmässä vaatii yksilöiltä yhteistyötaitoja, taitavaa ja tehokasta vuorovaikutusta (aktiivista kuuntelua ja suoraa sanoittamista) sekä erilaisia neuvottelu- ja vaikuttamistapoja. Ryhmäcoaching prosessi tuo nämä taidot osallistujien tietoisuuteen ja niiden kautta työskennellään prosessin aikana. Näin myös vahvistetaan ja jalostetaan näitä taitoja.

Yhteenvetona ryhmäcoachingin hyödyistä voisi nostaa ainakin seuraavat viisi toteumaa:
1.    Tekee kulttuurimuutoksen helpommaksi.
2.    Vahvistaa juurruttamista.
3.    Tehostaa oppimisprosessia
4.    Luo ja rakentaa sisäistä tietoisuutta ja yksilön kapasiteettia
5.    Enemmän tehoa pienemmillä kustannuksilla




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti