11.10.2016

"Ihanaa, kun joku oikeasti kuunteli minua", "Oli vaikeaa kuunnella"

Tiina Suojanen-Saari:
Sipoon opettajien VESO-päivä lauantaina 24.9.2016

Saimme Ann-Britt Niemisen kanssa hienon mahdollisuuden harjoitella coaching-workshopin vetämistä Sipoossa koko kunnan opettajien veso-päivänä.
Kaikki suomen- ja ruotsinkieliset opettajat olivat kokoontuneet Nikkilän sydämeen, Sipoon uuteen koulukeskukseen, joka on Suomen ensimmäinen koulukeskus, jossa ovat saman katon alla sekä ruotsin- että suomenkielinen yläkoulu.
Ensimmäinen workshopimme oli aamusta klo 9.30 sekä heti perään toinen klo 10.30. Odotimme innokkaina ja hieman jännittyneinä, sillä pajamme järjestettiin yhdessä koulun isoimmista luokista suuren osanottajamäärän vuoksi. Coaching siis kiinnostaa!
Vedimme pajat kaksikielisesti pitkälti Anuliisan esityksen mukaan. Ensimmäiseksi harjoitukseksi otimme voimavarojen tunnistamisen. Harjoituksen jälkeen saimme jo hyvää palautetta. Ennen speed coachingia teimme Ann-Brittin hyvän idean pohjalta demon siten, että Ann-Britt coachasi minua ruotsiksi ja minä vastasin coachattavana suomeksi. Se toimi tosi hyvin ja näin toimimme varmaankin jatkossakin.
Kaikissa harjoituksissa opettajat olivat aktiivisesti ja intensiivisesti mukana. Harjoitukset tehtiin keskittyneesti ja kuten usein kouluttaessa, niin nytkin jouduimme ikävästi välillä keskeyttämään harjoituksen lopussa, sillä keskustelua olisi kyllä riittänyt.
Loppupalaute, "talking stick" toteutettiin ensimmäisen ryhmän kanssa kahdessa ryhmässä ja palaute annettiin twiitaten. Toisen isomman ryhmän kanssa teimme ensin pienissä ryhmissä harjoituksen, jossa piti kertoa lyhyesti ajatuksiaan coachingista. Lopuksi jaoimme ison porukan kahtia ja annoimme talking stickit eli pupujussin ja pöllön ryhmille palautteen antoa varten.
Talking stick on varsin tunnettu toimintatapa mutta yllättävän vähän käytetty. Useammankin opettajan suusta tuli lopussa "tän mä otan käyttöön heti maanantaina".
Lähetämme opettajille harjoitukset ja tulevat koulutukset vielä sähköpostitse.

Tässä lopuksi opettajien ajatuksia pajastamme.
- Pallon heittoa mukavampaa on kaniini, lämmin ja pehmeä.
- Onko ohjaaminen eri asia kuin coaching?
- Maailma muuttuu ja toivottavasti minä sen mukana.
- Talking stick todellakin piti hiljaisena ja puhututti vain omalla vuorolla.
- Opin paljon uutta.
- Voiko kaikkia coachata?
- Pitää kyllä itse kokeilla!
- Kyllä on vaikeaa olla hiljaa ja kuunnella.
- Ihanaa, kun joku oikeasti kuunteli minua.
- Hyviä harjoituksia.

LÄMMIN KIITOS TIINA! Jaoit meille hienon kokemuksesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti